De drone waarmee ik nu vlieg is de DJI Avata 2. Deze drone is 18,5 x 21 cm groot. De Avata 2 is net de Avata een FPV drone. FPV staat voor First Person View. De drone is uitgerust met een camera en deze zendt beelden uit naar een bril. Je draagt tijdens het vliegen een speciale bril Goggles genaamd. Hierdoor krijg je het gevoel alsof je met drone meevliegt.

Deze  drone is lichter dan de Avata 1 namelijk 370 gram en je moet dus in het bezit zijn van het dronecertificaat A1/A3. Dat was aardig blokken maar ik heb hem.

Ook nieuw is je kunt met de Avata 2 achteruit vliegen en dit lijkt me wel leuk als je bepaalde opnames wilt maken en het kan salto's maken maar wat de meerwaarde daar van is weet ik niet.

 

 

Mijn certificaat

De Drone

De Motion Controller 3

De bril ( goggles)

Omdat ik alleen maar mijn linkerarm en hand kan bewegen kwam ik dus uit bij de DJI. De meeste drones worden bestuurd met een systeem waarvoor je beide handen moet gebruiken en de Avata heeft dat ook, de DJI Remote Controller. Nu hebben ze bij DJI ook de Motion Controller en deze gebruik ik.

De controller is uitgerust met een paar knoppen en de drone reageert op bewegingen die je met je hand/arm maakt.

De oranje knop is de start en pauzeknop. Dan heb je een knop voor omhoog/omlaag links en rechts. Aan de voorkant een hendel waarmee je de snelheid kunt controleren.

Aan de zijkant zit een soort wieltje en daarmee kun je controleren of je een foto maakt of een video.

Er blijft nog een knop over en deze is bedoeld om over te schakelen naar de sportmodus. De drone haalt dan een snelheid van 97 km per uur. Dat heb ik nog niet geprobeerd en zal het waarschijnlijk ook nooit doen. Ook heeft de drone een soort noodknop ook deze heb ik nog niet geprobeerd. Standaard is de snelheid 27 km per uur.

Een min-puntje vind ik, De accu gaat hooguit 18 minuten mee maar meestal is het eerder gedaan met de pret. Ook is de drone vrij lawaaierig

De drone is afgesteld op een maximale vlieghoogte van 120 meter anders is hij zichtbaar op de radar van luchthavens. De reikwijdte zou 9 km bedragen zonder teveel wifi en andere obstakels. Ik sprak een ervaren persoon en die vertelde me: Hou het maar op 2 km en geen hoge obstakels. De snelheid bedraagt  in sportmodus dus 97 km/h.

 

DE HELE SET

De bril die je draagt is zeer gecompliceerd en geeft een fantastisch beeld. Ook aan bril dragers is gedacht, je kunt lenzen plaatsen afgestemd op jouw oog sterkte. Verder kun je aflezen hoe hoog je vliegt, de resterende minuten, waar het vertrekpunt was/is. De sterkte van het signaal enz enz. Als je een filmpje bekijkt zie je wat ik bedoel. Ook de  video's kun je direct terug kijken. Een SD kaart plaatsen van maximaal 256 GB. Als je wilt is het mogelijk de telefoon aan te sluiten en via de DJI FLY app kan een ander persoon mee kijken hoe jij vliegt.

Een handige app op mijn telefoon is dronecast met deze app zie je niet alleen hoe de huidige weersomstandigheden zijn maar ook de

kp index. Waar de letters kp precies voor staan weet ik niet. De kp index loopt 0 t/m 9 en heeft te maken met het magnetisch veld en dat heeft weer invloed op het signaal tussen de controller en de drone. Bij een kp index van 5 en hoger wordt er afgeraden om te gaan vliegen.

 

De dronecast app

In de gekleurde gebieden mag niet gevlogen worden, vaak defensie of vliegveld